AF 447

Igår försvann en Airbus 330-200 från Air France utanför Brasiliens kust, på en flight mellan Rio de Janeiro och Paris. Det har kommit fram att planet flög in i kraftig turbulens och några minuter senare skickades ett automatiskt meddelande om att elen slagits ut. Sedan tappade de all kontakt.

Airbus 330-200

Så vad kan ha hänt? En del säger att det berodde på blixtnedslag, men enbart ett blixtnedslag gör ingen större skada på ett plan. Och vad gäller el så har planet en generator per motor (två motorer på detta plan), en nödgenerator, en APU (startmotor) och även en mekanisk liten propeller som kan fällas ut på undersidan av planet för att generera tillräckligt med el för att det grundläggande ska fungera och det finns även två nödbatterier utöver det. I cockpit finns tre radiosändare, en hos varje pilot och en som sänder automatiska meddelanden (ACARS). Om nu så gott som all el skulle slås ut så fortsätter enbart kaptenens sändare vara aktiv. I detta fallet så skickades ett automatiskt meddelande om att elen slagits ut av den tredje sändaren, och eftersom den var aktiv så kan inte all el försvunnit.

De försvann även väldigt plötsligt. De borde ha synts på radarn, men de bara försvann vilket tyder på att transpondern slogs av. De försvann även från primärradarn vilken mer eller mindre betyder på att de bara försvann. Det tyder mer på en explosion. Terrorism? Någon som sköt ner dem?

Sedan kan det ju varit en hel kedja av händelser som fått ett förödande slut. Dålig väder, kraftig turbulens, elfel i planet eller något som kanske orsakat tryckfall i kabinen mm mm mm.

De hade även upptäckt två olika fläcker med flygbränsle i havet med ungefär 35 miles emellan. Det kan kanske bero på att de har tänkt försöka nödlanda och har därför dumpat en del bränsle för att få bort vikt innan landning, men ändå varit för tunga när de gått ner i vattnet. Eller så har det som sagt varit någon slags explosion som läckt ut bränsle på ett ställe innan de gått ner lite längre bort.

Men man kan bara spekulera. Jag hoppas att de hittar de svarta lådorna (de har sändare på sig) så att de kan utröna vad som sagts i cockpit och vad som skett.

Kommentarer

Klotterplank:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Blogg/hemsida:

Nu är jag nyfiken, så:

Trackback
RSS 2.0