SAAB in my ♥

Jag måste börja med att säga att jag tror att detta kan vara en nystart för SAAB. Att slippa GM med alla deras dumma idéer och begränsningar. SAAB vill och SAAB kan! Och nu har de möjligheten att förverkliga all den fantasi, kreativitet och kunskap som de besitter. Det enda som hindrar dem nu är regeringen...

Det är förhoppningsvis ett spel som regeringen kör med GM, att inte ge efter och stötta SAAB så fort. Om de hade givit med sig och stöttat SAAB för redan en vecka sen, så är det inte säkert att GM hade gått in och betalat SAAB's skulder och gått med på att betala alla underleverantörer under rekonstruktionen. Regeringen försöker att mjölka GM på så mycket som möjligt innan de går in och stöttar SAAB. Förhoppningsvis.

SAAB har nya modeller färdiga för att börja byggas, vilket är en stor fördel. De behöver inte lägga ner massa tid och pengar på utveckling, utan kan börja med produktion med en gång. Dessutom flyttas nuvarande cabben från Österrike till Trollhättan redan nu i höst. De har även skickat ner en mängd högt uppsatta gubbar på SAAB att hämta hem nya 9-5an från Rüsselsheim, och de plockar med sig ALLT därifrån. Inget lämnas kvar åt tyskarna och Opel. SAAB har även haft ansvaret för motorutvecklingen, och de har många snuskigt dyra grejjer i Trollhättan som GM är i behov av, vilket innebär att GM kommer att behöva köpa tjänster av SAAB för motorutveckling. Motorstyrning, etanolutveckling och fyrhjulsdrift bland annat.



Och att SAAB har gått med förlust i så många år är inte helt sant. SAAB har gjort vinst många år. GM har dock varit så fula att den förlust som de har gjort har de lagt på SAAB, pga av att skattereglerna är mer fördelaktiga i Sverige. Om Opel har gått med förlust så får GM ändå betala skatt på förlusten i Tyskland. Därför har de istället lagt förlusten på SAAB, för att i Sverige behöver de inte betala skatt på förlusten, eller kan t o m få tillbaka pengar för förlusten av staten. Så egentligen kan det vara Opel som har gått med förlust medan SAAB inte gjort det.

När jag jobbade på SAAB 2005-2006 så jobbade vi maxtid och övertid hela tiden, vi sålde som fasen och gick med vinst. Men vad sa pressen? Jo att SAAB gick med förlust bara för att den del av GMs förluster lades över på SAAB. Så jädra fult!

Kort sagt så tror jag att SAAB verkligen kan få visa vad de går för nu när de får fria händer och slipper GM. SAAB har så mycket att ge, och jag vill verkligen se vad de kan producera i framtiden. Jag vill verkligen inte se att Trollhättan och Vänersborg blir spökstäder för att tusentals blir utan jobb och flyttar. Så många blir lidande om det läggs ner... Familjer, företag, och samhället.

Kommentarer

Klotterplank:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Blogg/hemsida:

Nu är jag nyfiken, så:

Trackback
RSS 2.0